Reklam
Reklam
PAMUKKALE TV DENİZLİ'NİN İLK UYDU KANALI

DENİZLİ MİLLİ MÜCADELE GÜNÜ İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER…

DENİZLİ MİLLİ MÜCADELE GÜNÜ İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER…
Reklam

Denizli tarihine ilişkin araştırmaları ve yayınlarıyla tanınan Mimar Hüsamettin Ataman, 15 Mayıs’ta kutlanan Milli Mücadele Günü’nün yanlış tarihte kutlandığını söyledi. Ataman, Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde yapılan ve Milli Mücadelenin başlangıcı olarak kabul edilen Bayramyeri Mitingi’nin 16 Mayıs 1919 Cuma günü gerçekleştiğini, bunun da birçok tarihi belgede yer aldığını belirterek, “Bu yanlış düzeltilmelidir” dedi.

Denizli’de 15 Mayıs tarihi, Denizli Belediye Meclisi’nin Mayıs 2007’de aldığı kararla Milli Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Kutlamaya dayanak olarak da, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgali üzerine, Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Denizli’de başlatılan milli mücadele gösteriliyor.

Kuvvacı Çal müftüsü Ahmet İzzet ÇALGÜNER’in ailesi bu duruma netlik getiren bir açıklama yaptı.

İşte o açıklama:


Türkiye’de 19 Mayıs öncesi ilk milli mücadelenin başladığı yer olan Denizli halkına ve Milletimize…

Denizli’nin mili mücadele başlama tarihi tartışmaması her yıl Denizli basınının gündemine gelir.

Çal Müftüsünün eldeki yazılı hatıratları ve aile arşivi belgeleri ile sabit;  Dönemin Denizli valisinin telkinlerinde kalan Tavas grubundan Denizli Müftüsünün 15 Mayıs tarihinde halka çağrı yaparak; Yunan güçlerine karşı mukavemet göstermeyin duyurusu ve ikircikli duruşlarından hemen sonra; Kuvva-i Kemalist grubundan Çal (Süller) Müftüsü ve Çal Belediye reisi mücadeleyi 15 Mayıs tarihinde ÇAL ilçesinde reysen başlatmıştır.

Mandacılığa karşı çıkan ve Halife ne der diye de değil, Allah aşkıyla vatan ve millet adına  tam bağımsızlık cihadı ilan edenbu kahraman Çallı din adamının, Çallı silahlı birlikleriyle Aydın Köşk “ön savaş cephesine” intikal etmesi ile;  Düşmanın Denizli’ye girişine Yörük Ali Efe kuvvetleriyle beraber set çekilebilmiştir.

 Bu nedenden dolayıdır ki; Denizli Müftüsüne Bayramyeri meydanında “16 Mayıs” tarihinde halk baskısı ile yaptırılan konuşmanın tarihi; “15 Mayıs” olarak daha sonradan, Denizli’deki politikayı tarihe alet eden o dönemin muhafazakâr ve İttihatçı tarihçiler tarafından değiştirilerek kayıtlara geçirilmiş ve bir şehir efsanesi olarak devam ettirile gelmiştir.

Bu renkli özelliği nedeni ile üç renkten madalyayı; Abisi Afyon milletvekili Mustafa Hulusi Çalgüner’in yeşil madalyasına ilave olarak kendisi Aydınlı olmasa da İkinci kez (Aydın ilini de temsilen) iki Kırmızı-Beyazlı olmak üzere Denizli’ye kazandırması ve “Çalgüner” soyadına layık görülmesi de Atatürk’ün bizzat talimatı iledir.

Gelecek; Tarihin geçmişinden çalınan eksik malzeme ile değil, Tarihten ders alınacak hatıratlarda saklı gerçeklerle inşa edilir.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ