DTB’DEN LEBLEBİLİK NOHUT SORUNUNU ÇÖZECEK PROJE…
Türkiye’nin nohut ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Denizli bölgesinde yaşanan nohut ve tohum sorununa neşter niteliğindeki projenin ilk hasadı gerçekleştirildi. Tavas İlçesi Ebecik Mahallesinde, Kobant 60 kaynağı yöntemi ile mutasyon ıslahına uğramış olan Borsa 20 ismi verilen sarı leblebilik nohudun hasadı yapıldı.
Denizli Ticaret Borsası, Ankara Atom Enerjisi Tohum Müdürlüğü, Eskişehir Tohumculuk Enstitüsü ve Denizli Tarım İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa hayata geçirdiği 2016 yılında başlayan projenin hasadı yapıldı. Proje kapsamında 6 yıl önce Tavas’ın Ebecik Mahallesinde bulunan yaklaşık 2 buçuk dekarlık araziye kobant 60 kaynağı yöntemi ile mutasyon ıslahına uğramış nohut tohumları ekildi. Ekilen tohumlardan Borsa 20 ismi verilen sarı leblebilik tohumun hasadı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Hasat şenliğine katılan Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili “Bize destek veren Tarım İl Müdürlüğümüze ve Ankara Atom enerjisindeki tohumculuk bölümüne ve Eskişehir’deki tohumculuk enstitüsüne de teşekkür ediyoruz. Biz onların desteği ile bu seviyeye geldik. Denizli leblebinin merkezi, Türkiye’nin membası dediğimiz bir yer. Türkiye’de üretilen leblebinin %75-80’i Denizli’de üretiliyor. Tabi tohumculuk çok önemliydi. Bu sektörde sıkıştığımız bir konuda vardı. Leblebilik nohut ihtiyacımızı çok çeşitli nohutlarda karşılıyorduk. Bu da üreticilerimize sıkıntı veriyordu. Biz de Denizli Borsası ve bu dört kurum olarak yola çıktı. İlk 6 yılda geldiğimiz bu nokta artık elle tutulur bir hale geldi. İnşallah bu Borsa 20 dediğimiz çeşidimize artık üretim vereceğiz ve bunu da bakanlığa bildirdik. Bu üretimden sonra, bu Borsa 20’den sonra daha çok çeşitler çıkacak burada. Borsa 20 sarı leblebilik nohudumuz, bundan sonra beyaz leblebilik nohutla devam ediyor çalışmalarımız” dedi.
Bu projenin Türkiye açısından önemine de değinen Başkan Tefenlili “Bu proje verim açısından çok önemli. Biz verimde çok düşmüştük. Hastalık buluyordu, hatta hasatlıktan dolayı ekilemez hale gelmişti bu çeşitler. Bu ürünler verim açısından da çok önemli. Bu açıdan ülkemize çok büyük katkısı olacak, gıdaya çok katkısı olacak. Bu ürün sadece leblebilik olarak değil yemekte de kullanılabilir. Ama leblebiliğe çok elverişli bir ürün. Bu yüzden bu sektöre çok büyük katkısı olacak” ifadelerini kullandı