Reklam
Reklam
PAMUKKALE TV DENİZLİ'NİN İLK UYDU KANALI

MERKEZEFENDİ’YE KADIN ELİ DEĞİYOR…

MERKEZEFENDİ’YE KADIN ELİ DEĞİYOR…
Reklam

İlçeye iki kooperatif birden kazandırılıyor…

MERKEZEFENDİ’YE KADIN ELİ DEĞİYOR

Merkezefendi Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu gerçekleştirildi. Mecliste, ilçeye Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi ile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulması maddesi oy birliği ile kabul edildi. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Türkiye’de olduğu gibi Denizlimizde de bir ekonomik kriz var. Yeni istihdam yerleri yaratmak zorundayız. Gastronomiden tutun el işine, dokumadan tutun tekstile kadar her konuda kadınlarımızı eğitmek, onlara en azından çocuğuna harçlık verebilecek kadar para kazandırmak istiyoruz” dedi.

Merkezefendi Belediye Meclisi, Ağustos ayının ikinci toplantısını Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın başkanlığında gerçekleştirdi. 11 maddeden oluşan gündemde ‘Merkezefendi ’ye Sınırlı Sorumlu Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi ile Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurulması’ maddesi oy birliği ile kabul edildi. Bu kararla, Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi ile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulması Merkezefendi’de bir ilk olacak. Merkezefendi Belediyesi, her iki kooperatifin kurulması noktasında yedi ortaktan biri durumunda. Tüzel kişilik olarak bin 200 pay alarak kurucu ortak olan Merkezefendi Belediyesi, kooperatiflerin kurulmasına katkı sağlayacak.

Kadın kooperatifin en büyük destekçisinin Merkezefendi Belediyesi olduğunu söyleyen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Kadın kooperatifini niye kuruyoruz? Maalesef Türkiye’de olduğu gibi Denizlimiz de de bir ekonomik kriz var. İnanılmaz derecede bir genç işsiz var. Bu dönemde sizlerle birlikte yeni istihdam yerleri yaratmak zorundayız. Bu anlamda da kadın arkadaşlarla birlikte gastronomiden tutun el işine, dokumadan tutun tekstile kadar her konuda kadınlarımızı eğitmek, onları paydaş yapmak istiyoruz. Belki çok paralar kazandıramayacağız ama bir kadına, çocuğuna harçlık verebilecek kadar para kazandırmak istiyoruz. Bizler bu konuda hassas davranıyoruz. Paydaş olmak isteyen kadın arkadaşlarımızı, Bereketler Toplantı ve Sergi Salonu’nda iki günlük kadın çalıştayına davet ediyoruz” dedi.

“EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ OLACAK”

Başkan Doğan, “Bizim bir iştikakımız var, Mertaş. Mertaş’ta bir sürü kafemiz var. En büyük alıcısı biz olacağız. Kadın kooperatifinin en büyük destekçisi Merkezefendi Belediyesi olacak. Kadınlarımıza e-ticareti öğretmek istiyoruz. Kadınların bir taraftan çocuğuyla, eviyle çocuğunun dersleriyle ilgilenip bir taraftan hayatın içine, ekonomiye katkıda bulunmalarını istiyoruz. Hepimiz ağır ekonomik koşullar içinde yaşıyoruz. Bir tek eşin çalışması artık yeterli değil. Kooperatiflerle başlayıp yeni istihdam alanlarını, istihdam merkezlerini kurmak istiyoruz” diye konuştu.

“ÜRETİCİMİZE DESTEK OLMAK İSTİYORUZ”

Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu mahallelerde ürün kalitesini artırılması, üreticilerin girdi maliyetlerini azaltılması, üretilen ürünlerin mamule dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yürütecek olan Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi hakkında konuşan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Merkezefendi İlçemiz sanayinin yoğun olduğu bir bölge. Fakat Denizlimizin büyükşehir olmasıyla birlikte mahalleye dönen köylerimizde hayvancılıkla uğraşılıyor. Buradaki üreticilerimize de destek olmak istiyoruz. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran tarım politikasını oluşturmak istiyoruz” dedi.

KOOPERATİFLER

Sınırlı Sorumlu Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi kapsamında bir kadın çalıştayı yapılarak kadınlara kooperatif hakkında bilgi verilecek. Çalıştaya katılan kadınlarla birlikte kooperatif için stratejik plan hazırlanacak. Gastronomi, el işi, cam işleme sanatları, tekstil gibi alanlarda kendini geliştiren kadınlara girişimcilik sertifikalı eğitimler verilecek. Kendi işini kurmak isteyen kadınlara ise KOSGEB’den destek almaları noktasında yardımcı olunacak.

Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde ise, hayvancılığın yoğun olduğu mahallelerde üreticinin ürettiği süt ve tarım ürünlerinin hak ettiği değerlerde satılması sağlanacak. Üreticilere, üretme noktasında yem, gübre, akaryakıt, zirai makine, veteriner ve ziraat mühendisi desteğinde bulunulacak. Bu destek ile üreticinin gideri azaltılacak. İlerleyen süreçte ise elde edilen ürünler işlenerek doğal süt, yoğurt, tereyağı, kaymak, ayran ve benzeri ürünlere dönüştürülerek vatandaşa kar payı mimimize edilmiş olarak satılacak. Bu kooperatif ile vatandaş da sağlıklı ve doğal ürünleri ucuz tüketebilecek.

Yapılan araştırmalar sonucunda kooperatifleşme oranı ile zenginleşmenin doğru orantıda olduğu belirtilmiştir. Kooperatifleşme Avrupa Birliği’nde %85, Amerika Birleşik Devletleri’nde %75, Türkiye’de %13, Orta Doğu’da %1’dir.


Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ